Dels 'Dilluns de merda' al Maldà als 'Divendres de l'Espai Avinyó'
TASTETS DE MÚSICS DES DE CASA, LES AVENTURES DE PINOTXO LLEGIDES EN VEU ALTA O EXPOSICIONS VIRTUALS ALS CENTRES CÍVICS COMPLETEN LES PROPOSTES D'OCI PER ALS PRÒXIMS DIES DE DESESCALADA
Judith Vives BARCELONA
'Dilluns de merda' al Maldà
Sota el tema #Seguimaprop, el Maldà de Barcelona ha posat en marxa una sèrie d'iniciatives online per pal·liar la situació d'emergència de les companyies i els professionals de les arts escèniques. Una d'aquestes propostes és la venda de CD digitals d'algunes les seves últimes produccions de més èxit amb Els Pirates i The Feliuettes: Les feres de Shakespeare i Akelarre. També han creat una sèrie de capítols teatrals que s'emeten cada dilluns en directe des del seu canal de YouTube. Cada episodi inclou una o diverses companyies que han passat per la sala, i permeten veure fragments d'espectacles així com altres materials que no s'haurien pogut veure al teatre. El cicle, batejat amb el nom de Dilluns de merda, començarà el 25 de maig vinent amb un capítol dedicat a Els Pirates Teatre, que inclourà fragments de molts dels seus espectacles i altres sorpreses per celebrar els 19 anys d'aquesta companyia.
Exposicions als centres cívics
Els centres cívics de Barcelona han començat a organitzar exposicions en línia per gaudir des de casa. És el cas de la Casa Elizalde, que juntament amb el professor de fotografia Ricard Badia ha muntat una mostra titulada I d'aquí uns anys, què en recordaràs La crisi de la COVID19 en imatges. En aquesta selecció virtual es poden veure instantànies fetes durant el confinament. Per la seva banda, el Centre Cívic Trinitat Vella ha programat una mostra so
bre la nevada de l'any 1962, juntament amb l'Associació per a la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella. S'hi poden contemplar prop de mig centenar de fotografies del barri durant aquella nevada històrica.
Aventures de Pinotxo des de casa
Combel Editorial ha convocat més d'una vintena de veus -entre lectors, actors, traductors i il·lustradors- per portar a casa una versió en veu alta i per capítols de Les aventures d'en Pinotxo. La popular novel·la de Carlo Collodi, publicada a Itàlia el 1883, és un dels grans clàssics de la literatura i el llibre més traduït després de La Bíblia. Originàriament, com era força habitual a l'època, aquesta obra es va publicar per fascicles en un diari local. Això explica per què el llibre s'estructura en capítols breus i trepidants, que sempre acaben amb un punt d'emoció que fa esperar amb ganes el capítol següent. Ara, Combel Editorial ha decidit aprofitar la idea dels capítols per oferir en línia una versió íntegra d'aquesta obra mestra tan singular. Des de dilluns passat es pot escoltar un capítol de Pinotxo cada dia a la pàgina web de l'editorial o al seu canal de YouTube.
L'OBC i la Banda Municipal
Els auditoris i les sales de concerts estan tancats, però els músics continuen assajant i fent música confinats. I en el cas dels músics de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i de la Banda Municipal de Barcelona han convertit casa seva en un escenari virtual des d'on ofereixen petits tastets musicals amb els seus instruments, que es poden veure a través de les xarxes socials de L'Auditori. Així, en aquests vídeos es pot veure un percussionista tocant al costat de la nevera, un clarinetista a la sala d'estar, o un altre músic fent sonar el trombó a la terrassa. Cada músic ha estat encarregat de triar el seu propi repertori. La iniciativa, que porta el nom de Músics a casa, permet conèixer els instrumentistes d'aquestes formacions i mantenir el contacte amb el públic.
Curtmetratges de Belén Funes
Les sales de la Filmoteca de Catalunya també continuen tancades, però a través del seu canal de Youtube ofereixen diferents recursos per seguir gaudint del cinema des de casa. Entre les propostes que s'hi poden trobar hi ha el cicle de curtmetratges #DiesCurts, on es poden veure
peces de realitzadors catalans. Fins al dia 27 de maig vinent es poden veure els curts La inútil i Sara a la fuga, dues peces dirigides per Belén Funes i que ja deixen intuir les inquietuds que aquesta cineasta acabaria plasmant en el seu primer i multipremiat llargmetratge, La hija de un ladrón.
Els divendres de l'Espai Avinyó
L'Espai Avinyó-Llengua i Cultura, un espai de diàleg i de trobada que impulsa reflexions sobre el que implica la diversitat cultural en tots els àmbits de la societat, ofereix aquests dies el cicle Els divendres de l'Espai Avinyó. Es tracta d'una sèrie de conferències a càrrec d'artistes dels àmbits de la música, la pintura i la dansa que ofereixen la seva particular mirada sobre el context actual. La propera xerrada té lloc aquest divendres 22 de maig, i va a càrrec de l'artista Montserrat Anguiano, especialitzada en bodyart. La seva conferència es pot seguir a les 19 hores en directe des del canal de Youtube de BCN Acció Intercultural. El divendres 29 serà el torn de parlar sobre El voguing: ball i resistència, amb la col·laboració de l'artista Galaxia La Perla. En aquest cas es podrà seguir a les 19 hores des de l'Instagram live de @galaxialaperla.
Parlar amb l'ENA a la web del Lliure
Avorrits a casa Una solució és entrar a la web del Teatre Lliure i donar conversa a l'ENA, un bot creat per Roger Bernat i el seu equip per a l'espectacle titulat ENA (Nomen Nescio). Aquesta "intel·ligència artificial" ha après a parlar sense cap més propòsit que semblar humana. La proposta permet parlar amb ella en anglès a qualsevol hora del dia. De les converses que en sorgeixin, el creador i director Roger Bernat en vol fer la base d'un espectacle futur. L'experiència és gratuïta i es pot rebre una còpia dels diàlegs demanant-la per correu a taquilla@teatrelliure. com indicant el dia de la conversa.
Una captura del diàleg entre el 'bot' ENA i públic del Lliure.