DE LA CIÈNCIA AL MERCAT
El Japó i els EUA dominen el mercat
El Japó i els EUA han competit durant dècades per liderar el mercat dels robots industrials i, anecdòticament, el món dels robots amb forma humanoide. La cursa també ha arribat a l'espai. La NASA va enviar a l'Estació Espacial Internacional un robot
amb tors humanoide -Robonaut-fa dos anys i l'agència espacial japonesa ha fet el mateix aquest estiu amb el minirobot humanoide Kirobo, una joguina de 34 centímetres d'alt amb una mobilitat sorprenent i capacitat per parlar.
ROBÒTICA
Robots al servei de les persones i la universitat
PAL Robotics, una empresa creada a Barcelona el 2004, assoleix la fase de comercialització dels seus primers aparells humanoides
A£ÍN£r
m
L
Una visitant de l'Abu Dhabi National Exhibitions Company (Adnec) del 2011 utilitzant el REEM, el primer robot de PAL Robotics en fase de comercialització
Joaquim Elcacho
PAL Robotics va ser creada a Barcelona l'any 2004 per un grup de dos enginyers italians i dos enginyers catalans, Joan Oliver i Oriol Torres. Oliver havia estudiat Enginyeria Industrial a l'escola de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Barcelona i la seva especialitat era la robòtica, mentre que Torres havia estudiat Enginyeria Electrònica, també a la UPC, i va entrar en contacte amb el grup mentre treballava a Irlanda. La proposta liderada inicialment per Davide Faconti (que va deixar el grup el desembre del 2010) va aconseguir l'esponsorització de PAL Technology, una de les empreses de Royal Group, amb seu a Abu Dhabi (Unió dels Emirats Àrabs). El projecte consistia a enge
gar una empresa innovadora dedicada a la recerca, el desenvolupament i la comercialització de robots humanoides i de components de robòtica; un camp liderat fins aquell moment per universitats i empreses de grans dimensions.
ELS PROTOTIPS REEM-A I REEM-B
El primer resultat de l'equip de PAL Robotics va ser el prototip REEM-A, completat el 2005 després de 14 mesos de feina. Era el primer robot humanoide bípede construït a Europa i incorporava l'habilitat de saber jugar a escacs gràcies al sistema Hydra. REEM-A va ser presentat amb èxit a Abu Dhabi i el 2006 va participar en la competició RoboCup de Bremen (Alemanya), on va guanyar la competició de caminar i va aconseguir quedar semifinalista al concurs de llançament de penals.
Dos anys més tard va néixer
La investigació continua en marxa amb el REEM-C
Actualment, PAL Robotics es troba en fase de desenvolupament del REEM-C, pensat especialment com a plataforma avançada per a la investigació en robòtica, i del qual ja té compromeses dues unitats a universitats de Rússia i Mèxic. Es tracta d'un robot de forma humana, bípede, d'1,65 metres d'alçada, 70 quilos de pes, 44 graus de llibertat o mobilitat, dos ordinadors molt potents i sensors de reconeixement de veu i cares. A més de robots complets, aquesta empresa amb seu a Barcelona ha obert el seu mercat a la comercialització de components i parts funcionals de robots, que poden ser integrats a altres aparells o ser utilitzats
per construir altres robots. Amb aquest objectiu, PAL Robotics dissenya els components dels seus robots de forma modular, ¿de manera que si d'aquí a un any desenvolupem un cap o una mà que siguin millors, podrem substituir aquestes parts fàcilment".
De forma paral·lela, PAL Robotics manté una col·laboració amb l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) -un centre pluridisciplinari mixt de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)-, que ha permès utilitzar un dels robots REEM en una competició de robòtica en què han participat professors i estudiants d'aquest institut.
REEM-B, un prototip amb reconeixement de veu i sensors que li permetien aprendre com era l'entorn de forma autònoma i desplaçar-se evitant els obstacles i sense intervenció humana.
PAL Robotics va decidir avançar en el desenvolupament de robots de serveis que fossin comercialment viables, especialment destinats a clients com museus, hospitals, aeroports o centres comercials, on aquest tipus d'equips pot servir d'ajuda als usuaris o visitants.
Aleshores va sorgir el model REEM-H1, un prototip de robot amb la part superior de forma humanoide, però que es movia sobre una base amb rodes i incorporava una pantalla tàctil sobre el pit. Aquesta barreja d'R2D2 i C3PO de La guerra de les galàxies permetia guanyar estabilitat, reduir el consum elèctric i millorar la interacció amb l'usuari en ambients oberts, a més de reduir sensiblement els costos de fabricació.
EL PRIMER ROBOT COMERCIALITZABLE
El resultat final d'aquesta línia de treball ha estat la creació del model REEM, el primer robot de PAL Robotics que es troba en fase de comercialització. ¿Els dos mercats del model
Aquest tipus de robots estan pensats per a museus, hospitals, aeroports o centres comercials
A finals del 2012, un robot REEM va fer de recepcionista al CosmoCaixa de Barcelona
REEM són els centres o empreses que poden utilitzar aquest robot en tasques d'atenció a les persones, i també les universitats, que poden fer servir aquest aparell com a plataforma per fer recerca i desenvolupament", explica Joan Oliver. A finals de l'any passat, per exemple, un robot REEM va posar en pràctica les seves habilitats com a recepcionista al CosmoCaixa de Barcelona, facilitant informació sobre el museu i les seves activitats als visitants.
En universitats, aquest tipus de robots es poden utilitzar com a base per avançar en nous desenvolupaments de robòtica i intel·ligència artificial, i evitar així que cada centre hagi d'iniciar el seu treball amb robots des de zero, explica Oliver. En aquest sector de mercat, PAL Robotics espera lliurar el seu primer robot aquesta tardor a una universitat espanyola.
PAL ROBOTICS