s
'gmm
i
¿v l'aparcament, juntament
amb el convent, claustre
* i església del
ï Carme
«ssr.
Talent al servei del nou Carme d'Olot
a Una quinzena d'alumnes de la Politècnica pensen i projecten com ha de ser la nova escola d'art i els espais públics annexos a També hi preveuen fer pisos
Mobilització
Una
plataforma contra l'enderroc
Jordi Casas
OLOT
La construcció de la nova Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot és un dels gran reptes urbanístics que l'Ajuntament ha d'afrontar durant els propers anys, perquè a part d'un nou edifici comporta la transformació de l'espai públic de l'aparcament i de l'antiga fàbrica de Can Sacrest i, per tant, d'un dels espais emblemàtics i més rellevants del centre històric. En l'actualitat, l'illa del Carme -situada a l'accés est al barri vellestà integrada per l'església i el convent dels carmelites, per l'Escola d'Art i Superior de Disseny, que ocupa l'antic claustre i part de l'antic convent, per l'aparcament públic de l'antic hort dels frares i la fàbrica Sacrest. Ara, una quinzena
Les xifres
4.795
metres quadrats és la superfície construïda que es preveu als projectes que han presentat.
d'alumnes d'Arquitectura de l'Escola d'Arquitectura del Vallès (Universitat Politècnica de Catalunya) han posat els coneixements i la creativitat al servei de la transformació d'aquest espai. Són alumnes de quart i cinquè d'Arquitectura d'aquesta escola que participen en un projecte de taller de segon cicle que dirigeix l'olotí Joan Curós.
L'encàrrec rebut, de part de l'Ajuntament d'Olot, ha estat molt clar.
15
projectes de l'illa del Carme i de la nova escola d'art i disseny són els que s'han presentat, escollits de 50 propostes.
El nou sector ha de tenir un aparcament de 65 places, subterrani o no, la transformació de l'espai de la fàbrica, amb el seu enderroc total o parcial, la construcció de pisos, un gran espai públic a l'aire lliure i un espai públic polivalent amb serveis associats.
Les propostes de cada alumne s'han de veure. Tenen, no obstant això, alguns elements comuns. Per tant, el vuitanta per cent dels treballs aposten
per mantenir la nau central de Can Sacrest, sobretot pels pilars de forja i els encavallats de fusta. Els que l'enderrocarien, però, mantenen la memòria d'aquest edifici en forma de pati o de plaça que ressegueix l'actual perímetre. Un altre aspecte força comú és que la majoria de propostes no lliguen els nous edificis i espais a l'actual escola, que no entra en l'àmbit d'actuació que han hagut de pensar els alumnes. Alguns alumnes preveuen, però, algun tipus de connexió. L'Ajuntament, en aquest cas, preveu lligar els espais a altres usos. Molts dibuixen habitatges amb accés pel carrer de Sant Bernat, a l'extrem est.
Els resultats es poden veure en plànols, explicació i maqueta, als claustres del Carme. ¿
La possibilitat que el projecte de la nova escola d'art comportés l'enderroc de totes les naus de Can Sacrest va mobilitzar un grup de ciutadans que, constituïts en plataforma, es van manifestar públicament en contra que això acabés passant. L'argument principal era que es tractava d'un vestigi històric de l'antiga activitat tèxtil de la ciutat i que calia mantenir-lo. Després d'un estudi sobre la viabilitat tècnica de mantenir-lo dempeus, finalment el Departament d'Educació va decidir conservar-ne la nau central, que és l'única amb valor patrimonial. No obstant això, en l'encàrrec actual l'Ajuntament deixa que els estudiants n'escullin la conservació. El que sí que mana és mantenir la xemeneia industrial de rajols. Can Sacrest va ser confecció i gènere de punt fins a principi dels anys 80 del segle passat.
Emblema
Un gran cub símbol de la cultura de la ciutat
Un edifici en forma de cub gegant és una de les propostes més espectaculars que han fet els alumnes d'Arquitectura per al nou espai de l'illa del Carme. La idea és que sigui un edifici central en aquest espai, que està pensat que sigui un referent icònic cultural de la capital garrotxina. L'Ajuntament d'Olot aposta perquè el Carme no sigui només un espai per estudiants i per a la nova escola d'art i de disseny, sinó que també sigui un espai per al conjunt de la ciutadania.
Edifici pont
Un claustre Una altra proposta ori-
ginal d alguns projec-
que uneix el tes és la construcció
futur amb el d'una,mena Conc segon
passat ment, els alumnes que
ha apostat per aquesta opció pensen en un nou edifici que envolti l'actual fent coincidir les obertures amb les actuals. Tot i que el claustre antic no és de l'àmbit d'actuació dels projectes, alguns alumnes aposten per establir algun tipus de connexió amb aquest edifici.
Viure i estudiar
Els projectes preveuen fer
per a estudiants
L'Ajuntament d'Olot ha restringit poc els alumnes participants en
pisos per a aquest proje«a de
que els ha demanat, és que les seves propostes incloguin la construcció d'un bloc d'apartaments per als estudiants de l'escola d'art. En concret, l'encàrrec és d'una trentena d'apartaments de trenta metres quadrats cadascun. Es tracta de fer una mena de campus perquè la gent jove vagi a viure al cor del nucli antic de la capital garrotxina, amb la consegüent moguda social que això comportarà i amb la dinamització associada a tot aquest moviment.