Les antenes de la majoria de mòbils del món són de tecnologia catalana
Carles Puente acaba de ser nominat al Premi a l'Inventor Europeu 2014, l'Oscar de la innovació
EFE I BARCELONA
¿ Les diminutes antenes que porten la majoria dels telèfons mòbils del món, més petites fins i tot que un gra d'arròs, són tecnologia catalana, d'una pime el fundador de la qual, Carles Puente, acaba de ser nominat al Premi a l'Inventor Europeu 2014, considerat l'Oscar de la innovació tecnològica.
Entre els grans avantatges d'aquestes antenes que porten in
corporades els mòbils des de fa més d'una dècada, destaquen les seves petitíssimes dimensions per no sobresortir del dispositiu, al contrari del que passava antigament, i la seva capacitat per treballar en múltiples bandes.
Carles Puente és professor de la Universitat Politècnica de Catalunya i cofundador, director i cap científic de la pime Fractus SA, una empresa líder al mercat mundial en desenvolupament i fabricació d'antenes fractals, amb més de 150 patents i sol·licituds en el sector de la tecnologia d'antena.
La diminuta antena que ha patentat i comercialitza aquesta empresa cap a la carcassa del telèfon
mòbil més petit del mercat i funciona amb nombroses tecnologies sense fil, entre d'altres, GPS, WLAN i Bluetooth.
El tros de metall de l'antena s'adapta perfectament a un espai tan petit com és l'interior del telèfon, on també s'han de ficar la bateria, la pantalla o l'auricular, entre altres components, ha destacat l'inventor.
Les antenes fabricades per Fractus poden rebre senyals en diferents rangs de freqüència a causa de la repetició de patrons en els fractals (formes geomètriques que contenen múltiples escales i sovint inclouen còpies petites d'elles mateixes).